torsdag 29. mars 2012

Where else in the world ... ?

Da er jeg tilbake i Norge igjen, og den store depresjonen har kommet. Jeg har hatt tre fantastiske uker i Zimbabwe med Mina, og jeg kan ikke komme meg fort nok tilbake. Men nå er det nok på tide å få lest litt og jobba opp litt penger. Får heller mimre litt med bilder....























Aah, så gøy det har vært. Så mye vi har gjort og sett. Er ikke i tvil om at jeg skal tilbake en dag... Og bli der lenge...

lørdag 24. mars 2012

En dag igjen..


Du vet den følelsen av at selv om du liker deg på tur, så skal det bli godt å komme hjem til senga si ...? Har ikke et snev av den følelsen. Jeg har ikke lyst til å dra hjem til lesing og hverdag. Jeg vil bare bli her med løvene! Varmen, giraffer, elefanter, mat, musikk, sol... Men hjem må jeg, og i morgen starter turen.

Den siste uken har vært veldig bra, som resten av turen. Det er litt synd, det er først nå jeg begynner å bli kjent med alle her, og så skal jeg dra i morgen! Det har blitt mange sene kvelder denne uken, lite søvn og mye latter. I går fikk vi være med inn til løvene i stadie 2, det er ville løver som jakter og ikke har noen kontakt med mennesker. Vi fant hele flokken, etter et par dager uten å finne de, og der var de søte små bebisløvene! Og store Milo, hannen i flokken, og 6 løvinner. De har jaktet masse de siste dagene og var sløve og late. Men etter en stund reiser Narnia og Nala seg, og de drar ut for å jakte. Så dermed får vi se løvene i full aksjon, men desverre ble det ingen middag denne kvelden.

Dagene har gått til endel lion walks, litt soling og endel jobb. Nå har det også dukket opp sykt store edderkopper plutselig. Størrelsen på hånden din, helt normalt! Noe annet som ikke er like normalt skjedde i deg. Desverre var jeg ikke helt tilstede/våken ide beskjeden kom og fikk ikke med meg at alle løp, så jeg fikk ikke med meg morroa... Men de hadde funnet en pytonslange som hadde spist en impala, en antilope altså, og denne ga de til løvene. Hele driten var 3 meter lang! Det er faenma Harry Potter in real life! Sykeste jeg har sett (på bilder)... Tenk om noen hadde møtt på den mens vi krøp og kravla oss frem mot bilen her om dagen....

Ellers har jeg løftet litt på en dø ku denne uka, sitti på lasteplan med involler og døde fostere, gått gjennom alt for mange spindelvev, gått rundt hele faens innheiningen til de ville løvene og vandret hånd i hale med løvene hver morgen halv 7.

Nei, jeg skulle helt klart ønske at jeg kunne blitt her lenger. De fleste snakker allerede om når de skal tilbake... Jeg kan ikke få sagt hvor deilig det er å være her, hele verden stopper, løvene, menneskene... Nå skal jeg ut å nye den siste dagen min med sol, varme, fri, polo og en fest i kveld... Så settes snuta sakte men sikkert mot fedrelandet, sjeldent har jeg hatt mindre lyst til å dra hjem.


søndag 18. mars 2012

Mange møter...


Wohoo! Polo! Herregud, det er noe av det kuleste jeg har gjort! Vel, prøvd på, for det meste kopa vi rundt på banen med hestene i full fart eller ingen fart. Det er ikke lett å kaste seg i mellom, for ikke å snakke om å ta i mot ballen, heller ikke å treffe det målet. På toppen av det hele er det en million regler, hvor det skal sprette og ikke, når man kan sentre, plass på banen, hvem man blokker, hvor man kan slå kølla eller ikke.... vi løp så fort vi kunne mot målet, prøvde å treffe og satsa på at vi klarte å stoppe i tide. Funka fett! Moro var det! Den siste kampen endte ide det ble full storm, vind, regn, lyn og torden. Ikke veldig kult å henge midt på en åpen slette med pinner rett opp i luften. Hestene fikk fin fart da også, så det ble en rask retrett til stallen ide himmelen åpnet seg. Har prøvd å få et par bilder, men det er ikke like lett å være forran og bak kamera samtidig, så prøver å overlate kamera til andre. Et par bilder av oss her, og et par bilder av de store gutta. Det går så sykt fort når de spiller, og nå er den enda kulere å se på, for nå skjønner jeg faktisk hva de prøver på...!
 
 





I dag har vi vært på noe som kalles en kulturell dag. Vi har besøkt en familie hvor det var en mann med tre koner og 27 barn, og barnebarn under dette igjen. De bodde i små leirhytter, var som å gå 100 år tilbake i tid om du ser bort fra et lite solpanel. De danset og sang masse for oss, og vi måtte selvfølgelig danse med. Vi hjalp til med mat og forskjellig, og gutta satt, som tradisjonen er, bare å så på. Vi fikk også bære rundt på et par små kropper på ryggen i små tepper. Jeg fikk også møte en to uker gammel gutt, så skjønn! Smakte på noe de kalte øl, det var hvitt og smaka dritt. Det var det eneste gutta drakk hele dagen, 25 liter forsvant på få timer... Det rareste med dagen var at vi måtte knele (bokstavlig talt knele) for sjefen av gjengen, og takke han på fire forskjellige språk. Og til slutt gi ham en dollar som takk. Hmm, meget rart, men det var visst sånn kulturen er her...



Ellers er alt som normalt, slik ser det somregel ut når vi står opp for Lion Walks. Slettes ikke dumt!

PS: beklager bildene, de må gjennom paint for at det skal funke...

Før polokampen var vi på vår ukentlige tur til et barnehjem i byen her. Det var litt lettere å leke med barna i dag, siden vi allerede hadde møtt de. Men om man bare leker litt, så tar det ingen ende. Disse søte jentene klamrer seg fast og smiler og ler. Briller og kamera er veldig populært, jeg har funnet meg et lite geni som jeg skal lære til å bli fotograf (på en uke..), han er faktisk veldig flink. Vi spilte også fotball med guttene, de er noen raske små noen altså! Prøver alt jeg kan, og de rundspiller meg fullstendig!

fredag 16. mars 2012

Dagene går....

Lewa er litt sliten etter 6 timer på jakt.. Da slappes det av i et tre på veien.

Solnedgang i Afrika. Det er ikke så veldig ille når de kaller dette jobb....

 Ute på elefanttur.

Paza, en av løvene vi går med, med Antelope Park i bakgrunnen.

Dagene går, og nå har vi snart vært her to uker, kun en igjen (å nei!)! Akuratt nå kunne jeg bare blitt her en hel evighet. Det er så deilig å leve fra dag til dag, jobb til jobb, måltid til måltid, en øl før man legger seg og løvebrøl i det fjerne. Og det er akuratt det jeg skal gjøre i litt over en uke til!

Det er mye som skjer hele tiden. For et par dager siden tok vi med Laili og Lewa på en langtur, så de skulle ha litt større sjangse for å jakte litt. Det betyr en 6 timers lang Lion Walk i stekende sol. Men det var veldig moro, gøy å se løvene jobbe, selv om de forsatt er veldig små og ikke helt skjønner hvordan det skal gjøres. Men de stalka en sebra, et par antiloper, gnu, og et par andre ting. Har også sett Penya og Paza jakte litt på giraffer, noe som er meget meningsløst. Med andre ord, det er mye jakting og mye løver om dagen.

Har også gjort litt mannejobb de siste dagene også. Etter den lange turen med løvene måtte vi kutte grass i det ene bruret til en av de store løvene, slik at det ikke kommer masse slanger og løven ikke ser noe. Grasset var godt over knea og under det friske grasset var det masse brunt = mye grass. For å fjerne dette fikk vi noen kniver fra steinalderen som vi måtte sage gresset med. Jeg var så heldig at jeg fikk en metallstang på størrelse med en golfkølle, som helt klart ikke skulle brukes til å kutte gress med.. Den var ikke skarp, den var rusten og det var bare å smelle løs på gresset. Fikk et par blemmer, og det skulle vise seg at de ikke kommer til å forsvinne med det første...

For vi trener på polo! I morgen er det polokamp, og vi har fått hjelp til å lære alt fra å kaste, ta imot og plukke opp denne lille ballen fra hesteryggen i fart. Det skal sies at vi ikke har vært alt for mye på hesteryggen, men litt har det da blitt. Men det er viktig å få til teknikken på bakken først. I dag har jeg kastet ball i tre timer, og brukt siste halvtime overskrevs på et gjærde med Mina forran, lata som vi har sitti på hesten og kasta. Blemmer i hendene, lurer på hvilke kropsdel som ikke kommer til å være skada etter denne turen. Men men, STFU. Det funker altså! Er så sykt gøy, gleder meg til i mårra, men litt spent på å sette full fart på dyret. Skal vel gå på et vis det også. Hvis ikke så har jeg hørt at rullestolbrukere får spesialbehandling på fly....

Har gått et par turer med elefantene også! Så moro, de er så søte og rolige dyr. Har fått tatt masse bilder av de, noen ser dere her. Har også fått et skikkelig møte med de store løvene. Fire år gamle løver som er under 5 cm unna og bare stirrer på deg. Helt sykt!

I morgen er det klart for nok en dag i byen og på barnehjemmet, før en ridetur og så helt til sist den berømte polo'n! Så er det lørdag da, og kanskje et par ekstra øl rundt bålet også...?

mandag 12. mars 2012

Ny uke, nye muligheter

Hohoo, vi koser oss! Jeg har ikke tid\orker ikke krangle med internettet, saa blir ingen bilder i dag er jeg redd. Men bilder har vi tatt! I gaar var vi forst ute paa en tur med hest og vogn og saa masse forskjellig; sebra, giraff, antiloper, gnu.. Saa moro! Etterpaa endte vi opp paa en ridetur med hestene, og saa de samme dyrene, bare at naa red vi mellom de, tenk deg aa ha en voksen giraff paa tre meter.. Men paa kvelden kom jo det virkelige geniale: Vehicle Stalk! Kort fortalt: Alle setter seg paa bilen, en gjeng paa 45 stk, vi kjorer ut i bushen paa svarte natta. Der hopper vi av, saa kjorer Dan bilene et godt stykke videre paa veien, stopper, stiller seg paa taket med en gigantisk lykt og venter. Det vi gjor er aa krype, kvarle, rulle, lope, hoppe, tryne, smyge og snike oss frem til bilen uten aa bli sett, og maalet er aa ta paa bilen uten at Dan lyser paa oss og sier navnet vaart. Dette medforte en ca 50 m lang krypetur midt i bushen, saa sykt moro! Krigeren i meg vaakna da altsaa! Vi skal jo liksom gjore saa som lovene gjor naar de jakter, ikke sant.. Genial ide! Skal sies at jeg kom 3 meter fra bilen da jeg ble tatt.. Jeg skal legge en slagplan for neste gang....!

En annen ting vi, Mina og jeg, har faatt oynene opp for, er polo! Du vet, saann galmannsspill pa hesteryggen med ball og pinne. Jepp, polo! Det spilles her hver lordag, og det er saa goy aa se paa de som kan spille. Vi turte ikke sette oss paa hesten denne lordagen, trenger litt ovelse forst. Det var derfor vi brukte fridagen vaar i dag til aa ove paa ridebanen. Det gaar fort, du lener deg langt, og den ballen er ikke stor! Men har faatt taket paa aa plukke den opp fra bakken, litt vanskeligere aa kaste og ta imot. Bare tenk hvordan det skal gaa naar alt gaar i gallopp! Skal vel klare det ogsaa....! Resulatet av alt dette er jo en geleklump av en kropp og endel blaamerker. Merker ikke at det tar saa paa for jeg gaar av, men laara har vel sett sine bedre dager... Litt solbrent ogsaa, men satser paa at det er vekk i morgen.

Ellers er det lange dager, opp litt over 6, i seng rundt 10... Jobb i mellom og noen syke maaltider. Blir nok endel jobbing denne uken, men satser paa et par timer ved poolen og en ridetur eller to. Ser jo lovene endel, men det begynner aa bli saa vanelig naa. I dag var de veldig kjedelige og late; de fikk mat i gaar. Kort sagt, livet er som normalt paa Antelope Park, og vi koser oss!

lørdag 10. mars 2012

En uke paa tur!


Naa tror jeg kanskje bildekoden er lost, saa satser paa aa faa ut noen bilder naa! Her kommer iallfall noen fra de tidligere dagene, husker ikke helt hvor, naar og hva alt er fra, men det er bare aa ta en titt! Blir ikke saa veldig mange, vil ikke utfordre lykken for langt…


(bildene er tatt med i full fart, og ser at noe rart har skjedd her men... aja, this is Africa!)
I gaar var vi aa red paa banen med hestene, og jeg maa si det er lenge siden, rimelig stol i dag. Men det var saa goy, og etter et par timer med aa se paa en gjeng spille polo, saa kribler det rimelig i foten! Maa ove litt, saa vi kan spille neste lordag vi ogsaa!
I gaar var vi ute aa grilla, satt under maanen rundt baalet med et par kalde og musikk, mens lovene brolte, litt iallfall.
I dag har vi vaert i Gwaru, byen her (mener det er det den heter) og sett oss litt rundt. Det var mye mennesker, ganske mye butikker og marknader ogsaa, det skal vist vaere Zimbabwes tredje storste by.. Det var litt av et liv! Etterpaa dro vi til et barnehjem. Det var et knottlite hus med en enda mindre hage, som var trorr og stovete. Det var endel folk som hadde med seg tegnesaker og forskjellig de kunne leke med, og vi fiksa en fotballkamp med de storste. Siden alt annet av klaer var paa vask, saa var det kjoledag i dag, saa det blei ingen kamp paa meg, men skal bli med neste uke! Men mens de storste spilte, saa var de minste veldig glad i aa leke med kamerane til alle sammen. Det var bare aa presse ned knappen og holde.. mange overflodige bilder maa jeg si. Men moro var det!
Naa er det nok klart for et par ol rundt baalet, for det er natta og klart for en ny dag som starter med en lionwalk.

fredag 9. mars 2012

I have no fear, I walk with lions...

Ååh, husker nesten ikke hva jeg skrev sist jeg var innom jeg. Dagene går bare over i hverandre og blander seg, og det er så sykt deilig; et ekte tegn på at man koser seg på ferie! Hvor mye ferie det er, det vet jeg ikke, for vi er oppe med solen kl 6 hver morgen og har fire økter med forskjellig type jobb hver dag. Noe er av det tunge slaget, annet kan jeg ikke få nok av. Sånn som en lion walk om morgenen. Vi våknet til en blek morgenhimmel, tok med oss pinnene og dro ut til løvene, Penya og Paza. Mens solen sto opp, det ble varmt og hele Afrika våknet, vandret vi side om side med disse to skjønne løvene. Vi har visse regler om å klappe de, hvor vi går, etc. men det er ingen ting som slår det å gå ved sidenav en løve og kunne gi den et lite klapp på ryggen mens solen skinner og vinden leker med sivet rundt. Afrika...
For å fortelle litt om hva vi har gjort de siste dagene, så må jeg jo begynne et sted, og det får bli det jeg husker at the moment. Vi har fått se et lite elefantshow, helt sykt å se hvor trente de er, et ord, og de snurrer rundt på stedet eller løfter høyre fremben og venstre bakben. Stå på alle fire og gjør det samme, det krever balanse, og det klarer disse store dyra! Etter showet fikk vi spille fotball med dem og sitte på ryggen deres uten sal eller noe, mens de reiste seg og satt seg ned igjen. Og selvfølgelig gi de noe godt å spise, og selv bli dekket av elefantsikkel.
En annen jobb jeg fikk var å fylle vann til de store løvene. Vi heller vann gjennom gitteret, inn i buret og ned i vannskålene. Det er tungt, for det er store tønner som skal løftes høyt, og det krever litt konsentrasjon. Ikke like lett når en 12 år gammel hannløve står 30 cm unna å brøler av all sin kraft inn i trynet ditt... Greit med et gitter i mellom da gitt. Heller litt løvesikkel i tryne enn løvepiss, som hun ene fikk. Men det er jo klart, løvene må jo markere de også, det er bare å skygge banen om de snur rompa til og løfter halen.. Jeg har også vært hos Penya og Paza og kun lekt med de, for å trigge jaktinnstinktet. Det er så moro, de er så søte, vil bare ta de med meg hjem. Men man husker fort at de er ville dyr også. Når de jakter etter lekene av fjær og mat, så går det fort og de er sterke. Men veldig gøy å komme litt mer innpå de enn når vi bare går. Jeg har nesten bare vært med Paza og Penya, vi har to løver til her som gås tur med, og de jakter litt mer. Håper å få gå med de også, selv om jeg liker the two P's også! Liker løvene generelt;)
Men så er det jo også jobber som ikke inkluderer dyr, som Road Repear. Da fikser vi veier inne i parken som brukes mye, og kort sagt flytter vi sand fra ett sted til et annet. Tungt blir det i 30 varmegrader, sol og sand man må hakke løs for å få flytta. Jeg skal nok få noen muskler når jeg er ferdig her. Vi så også noen sebraer på tur! Nå mangler jeg bare de giraffene!
Utenom jobb så koser vi oss, soler oss litt, spiser alt for mye, så det er ingen slanketur vi er på! Aldri galt med en øl etter middag rundt bålet før senga kaller.
Nå er vi klare for å ut med hestene en tur, og som de hestejentene vi er, så gleder vi oss som gale! Og etter i dag kan vi ri så mye vi vil her! Blir nok en tur etter vi har vaert i byen i morgen....
PS: Beklager mangel på bilder, men nettet er veldig dårlig her, så detter er det beste jeg får til.... Altsaa ingen bilder, brukt en time paa aa prove et bilde, og det funka veldig daarlig.. da har jeg annet aa finne paa, som aa ri paa hester, elefanter og leke med lover! Snakkas! :)

tirsdag 6. mars 2012

Lion Walk!



Etter en morgen i stallen og en god frokost, er det klart for en tur ut med elefantene. Saa en tur med lovene.. Africa <3

mandag 5. mars 2012

This is Africa

For en dag! Eller for noen dager burde jeg vel si.. Vi har kommet oss helberget frem til Antelope Park i Zimbabwe etter x antall timer på fly, biler, busser, for ikke å snakke om flyplasser.
Pappa kjørte oss, Mina og meg, til Gardemoen på lørdag morgen, derfra gikk turen til London for et flybytte. Her måtte vi hente pikkpakket, bytte terminal og sjekke inn på nytt. Det gikk med et nødskrik. Jeg har aldri løpt til en gate før, men en ting er iallfall sikkert; kondis har jeg ikke mye av lenger. Men flyet, det rakk vi. Etter 8 timer på fly, en Mini som var dopa på sovemedisin og en mann i turban som prøvde å føre en politisk diskusjon med en mindre interessert/uvitende Kaja, så befant vi oss i Kenya. Liten, klam og trang flyplass, men kun et lite stopp før vi satt snuta mot vårt mål: Zimbawe! Men her møtte vi et lite problem; ingen plukket oss opp på flyplassen.. Det vil si, etter et par telefoner og hjelp fra den søte damen bak skranken, så dukket han opp. Men vi måtte vente på et par andre før vi kunne kjøre til parken. Dette ble en 6 timers ventetid på Harare flyplass, som er liten, ingen ting å gjøre og varm. Men etter at det siste flyet av utsatt på litt-små-ubestemt tid, så satt vi at sted mot parken, Mina, Danielle fra Australia, meg og fyren som kjørte! Det er en 4 timers kjøretur. Vi fikk sove ganske mye, men sånn 3 timer uti, så kom vi til et sted hvor det hadde vært en ulykke. Det er første gang jeg har sett konsekvensene av å sitte ubeskyttet på lasteplanen... Det var ikke pent. Det siste vi høre var koret fra kirken som sang... Men endelig, etter rundt 35 timers reise, var vi fremme - Antelope Park, Keijei and Mini has arrived!

Det var i går, dagen i dag er en annen sak. Her vi bor er bare så fint, virkelig mye bedre enn jeg hadde sett for meg. Kommer nok mer bilder herfra senere. Vi har blitt introdusert til mye nytt, rutiner, oppgaver og mennesker. Og løver. Mange løver.
Systemet her er at de skal ale opp løver for å slippe dem ut i det fri. Løvebestanden i Afrika har sunket med 18 % de siste årene, noe som er sykt. Så her aler de opp løver i steg en; fore, introdusere villmark og jakting. Steg to; la løvene jakte i flokk, ingen mennesklig kontakt lenger. Steg tre; introdusere konkurranse for løvene, samtidig som de jakter, større område. Og steg fire; utslipp i det fri. Det vi skal gjøre, er steg en, hvor vi hovedsaklig tar med løvene ut på tur to ganger om dagen, og aktiviserer de med forskjellige leker. Vi var på vår første lionwalk i dag... Det er noe helt spesielt når du har to løver på 12 mnd som går på hver side av deg, klatrer i trær og lekesloss. Helt uten bånd, sperringer eller noe, kun en pinne du skal kunne "forlenge armen din med.." Det er bare en ting å si: Jeg elsker det!

Det er utrolig mange frivillige her, tror vi er rundt 50. Det er endel som jobber med barna i landsbyen her, og noen som jobber med løvene, sånn som oss. Men det syke er jo at det er 95% nordmenn her. Det kryr av nordmenn! Mange koselige mennesker, de som er frivillige eller jobber her fast, de er alle åpne og hyggelige.
Etter en fantastisk middag og en øl, er det snart på tide å legge seg, skal tross alt opp halv 7 for å jobbe i stallen og senere ut på en elefanttur. Hvis det er de gale som har det godt, da lurer jeg veldig på hvor strekt mentalt skadet jeg er...?

PS: kommer mer bilder en annen dag, i dag får jeg ikke til noe mer... Men den løven over har jeg faktisk tatt på! :D