søndag 31. oktober 2010

Musikk!

Jeg trenger musikk jeg. Mange og lange timer kommer til å finne sted på fly, tog og buss. Detfor må jeg fornye! Jeg har en musikkkunnskap som strekker seg like langt som til VG-lista og P3. Så jeg spør dere om noen tips om bra musikk, er så og si alt-hørende!  Har du noen virkelige parylåter eller instrumental harmoni, send en link eller bare et navn, så setter jeg veldig pris på det! Takk på forhånd :)

- Kaja

PS: Gårsdagen ble veldig bra, Halloween slår aldri feil ;)

lørdag 30. oktober 2010

Hvilken dag er det i dag?

Vet du hvilken dag det er i dag? Ja, jo det er klart det er lørdag. Det er 30 oktober, og Aksel har navndag. Egentlig er det en helt vanlig dag. Men skal jeg fortelle hvilken dag det egentlig er? Det er en fridag!

En fridag har vært en sjelden vare for meg siden juni. Jeg skal ramse fort opp det siste året;
Siden mai 2009 har jeg sjonglert to jobber, samtidig som jeg har gått siste året på videregående. På skolen ble det lange og krevende dager den siste høsten. På våren kom eksamen, noen jobber på et par produksjoner for NRK og TV2, og selvfølgelig russetid. Russetiden var jo fri, men som dere sikkert har fått med dere; det tar på kreftene!
I slutten av mai jobbet jeg 13 dager på Eurovisjon i Oslo, samtidig som jeg leste på matte-, norsk- og MK-eksamen. På ESC ble det minimum 8 timer pr dag, så det ble lesing et par timer før jobb hver dag. Det var også jobb 17 mai, og søndag var bare en dag i uken man kunne bruke. Men ikke missforstå, jeg er utrolig glad for at jeg fikk være med på sirkuset, men det tar på kreftene!
På fem måneder har jeg jobbet 581 timer på Meny, spredt ut over 86 av 126 arbeidsdager. Jeg har også jobbet på flere TV sendinger i høst, 7 dager til sammen, og jeg har sittet eksamensvakt 3 dager. Jeg fikk 6 dager ferie i sommer, og selvfølgelig søndager, tusen takk for søndager! Jeg gått på autopilot en stund. "Stå opp, spise, gå på jobb, dra hjem, spise, legge meg." Det har vært livet mitt i noen måneder. Jeg har hatt en og annen ting som vaksiner og ambassadebesøk, men det har vært mest jobb. Og som jeg nevnte over; det tar på kreftene!

Så i dag har jeg fri. I dag skal jeg gjøre det jeg har lyst til! Jeg skal en tur til by'n, møte Sara på Tullis og bare slappe av. I kveld skal jeg på Halloweenfest til min søster, jeg skal være Marilyn Monroe! Så jeg gleder meg til å nyte denne fridagen, og søndagen i morgen. Og jeg gleder meg til et halvt år med bare ting jeg vil gjøre, og jeg skal nyte det!

- Kaja

torsdag 28. oktober 2010

"Jeg blir ille nærvøs jeg"

"Ding-ding"
Nr 22 lyser på skjermen. Jeg er nr 24. Jeg skal søke om visum til Inda, og befinner meg på TT Service AB i Oslo, der visumsøknaden skal leveres. Utenom meg er det to andre i rommet, han ene er på vei inn; nr 22. Et par andre kommer også inn mens jeg sitter å venter. Jeg legger merke til alle arkene de har med seg. "Har jeg gjort feil? Er det noe jeg har glemt?" Jeg ser ned på mine tre ark og passet mitt; det er alt jeg har tatt med. Mens jeg venter kommer en mann og ser på papirene til den ene damen. Hun manglet mye, forteller han. Hjertet mitt hamrer, temperaturen i rommet fyker til himmels; "jeg har gjort helt feil!" tenker jeg i panikk. Mannen setter kursen for meg, som fomler med papirer og pass, men jeg klarer da å prestere et smil. "Ja, men her ser da alt bra ut" sier han med et smil, etter å ha tatt en fort kikk. "Bare vent her til du blir ropt inn, så tar det ikke lang tid".

Det hele tok ikke mer enn 50 minutter. Jeg brukte mye lengre tid på å finne selve adressen. Jeg pleier å ha god retningsans, og hadde det egentlig i dag også, jeg tok bare 4 istede for 3 avkjøring i første rundkjøring, noe som var ganske avgjørende. Jeg endte med å kjøre i ring rundt gaten jeg skulle til, og var farlig nær den flere ganger også, før jeg endelig fant det. Jaja, 30 min her og 30 min der, jeg fant fram!

Jeg har lest og lest på visumsidene, fylt ut skjema, dobbelsjekket og trippelsjekket. Jeg er ikke noe glad i slike formaliteter, jeg blir "ille nærvøs av det". Derfor forbereder jeg meg 10 ganger mer enn jeg trenger, og ender opp med å være supernervøs hver gang. Men det var jo til ingen nytte, for min søknad var tydeligvis feilfri, og jeg kan forvente et visum i posten om ikke mange dagene! Tidligere denne uken søkte jeg på visum til Australia, og fikk godkjent. Så da har jeg mulighet til å dra til Australia i et år og 6 måneder til India.

Godt å ha det klart, hadde ikke vært noe gøy å bli nektet adgang til et av de to landene jeg gleder meg mest til å se! Så da kan jeg igjen bruke tiden til å glede meg og lure på hva jeg skal finne på over alt! Det nærmer seg nå!

- Kaja

søndag 24. oktober 2010

Reisefeber!

Vaksinekort, Kolera- og diarevaksine og Malariatabletter.


Beklager den feber-formuleringa over, jeg manglet bare et bedre ord. For du skjønner, det har seg sånn at jeg kan ikke bli syk lenger jeg. 

Vel jeg tar kanskje litt hardt i, men det er nesten sant da. Jeg har tatt vaksine mot det meste man kan bli smittet av i Asia, og i Asia kan du bli smittet av alt. Legen min sa faktisk at hun snart ikke hadde flere vaksiner å tilby meg. Jeg har tatt mot Hepatitt A og B, Tyfoidfeber og Japansk et-eller-annet. Så har jeg tatt en "kur" mot mageproblemer, det glasset dere ser ovenfor. Og tablettene over er mot malaria, som jeg må ta mens jeg er på tur. Slapp av, jeg styrte unna de tablettene som kunne virke deprisive. Syntes de var litt riski når jeg er helt alene i den store verden. Jeg har en vaksine til som jeg vurderer, mot en sykdom som kan føre til hjernehinnebetennelse, så det er ganske sannsynlig at jeg tar den. Så godt beskyttet er jeg i alle fall, og det til den ikke-så-nette-sum av 4500,-. Litt surt å bruke så mye penger på det, jeg vet ikke engang om jeg hadde blitt smittet... Kan liksom ikke si "I told you so, jeg blei ikke syk!" Jaja, bedre å være på den sikre siden, og ta forhåndsregler.

Men uansett hvilken vaksiner jeg tar, så finnes det nok ingen mot reisefeber. Jeg tror lengden og størrelsen på turen har noe med det å gjøre, for jeg begynner å få reisefeber nå, 4 uker før start.(tenkt, bare 4 uker!) Siden jeg skal være ute så lenge, så må jeg gå å "grue" meg til det ekstra lenge også. Jeg går rundt meg selv, vet ikke hva jeg skal ta tak i først, mister litt matlyst, får kjempe matlyst... Teller dager, timer og minutter... En veldig blannet følelse.

Men det er jo ikke bare jeg som begynner å få reisefeber. Det merkes hjemme også. Lillebror er bare 14, og bryr seg mest om Liverpool. Siri syntes det er veldig gøy at jeg skal reise, men liker ikke at jeg skal være vekk i jula. Pappa er veldig hjelpsom og hører på meg når jeg tenker høyt og tilbyr seg å hjelpe. Mamma på den andre siden, hun er ikke like lett. Før jeg bestilte Indiaturen, ble hun helt stille så fort jeg nevnte India. "ja, det er sikkert bra det.." var det jeg fikk til svar når jeg sa hvordan jeg planla ting. Hun kommer med råd som "ikke snakk med fremmede". Det er jo godt ment, men det blir litt vanskelig å finne kjentfolk på andre siden av jorda. For å si det sånn, hun er mer nervøs enn meg. Men hun er jo mamma'n min da, så hun skal få lov.

Om fire uker er jeg altså på Gardemoen sammen med Mina. Det er sykt å tenke på. Jeg klarer ikke glede meg helt enda, har litt for mange papirer å få ordnet opp i, så det er det jeg skal sette meg til å gjøre nå. Fire uker går fort, så det er best å få alt klart mens jeg kan!

- Kaja

fredag 22. oktober 2010

15 dager i India!

uncover-india-delhi-to-goa

Sjekk hva jeg skal!
Jeg har innsett at det å tusle rundt alene i India, er ikke det samme som gode, gamle Opdalen. India er et folkehav uten like, og kommer man dit med hvit hud og blondt hår, alene.. for å si det sånn, det er ikke lurt. Til og med jeg har skjønt dette, uansett hvor mye jeg liker å tro at jeg klarer meg alene. Så jeg har funnet ut at jeg skal bli med på en tur som tar meg med over så og si hele India, Delhi til Goa! Jeg har bestilt gjennom Kilroy (sjekk kilroy.no), og de er utrolig hjelpsomme, så det er betryggende. Jeg har sittet å drømt meg bort på nettsidene deres i flere år nå, og har hørt mye positivt om dem. Det er en 15 dagers tur, som fokuserer mest på kultur. Det blir max 15 personer med på reisen, og de kan komme fra hele verden, noe jeg syntes er veldig moro. Vi skal selvfølgelig innom de største attraksjonene, men jeg tror nok også vi får et lite innblikk i hverdagen i India, vi skal blant annet tilbringe en natt på et tog. Jeg har vært fasinert av India lenge, og gleder meg utrolig mye til denne turen!

Nå begynner brikkene å falle på plass! Jeg har lagt opp reiseruten min i grove trekk, fordi mange land krever flybillett inn og ut av landet ved ankomst. Jeg har også gjort noen kutt; Kina er tatt bort fra ruta. Jeg har funnet ut at det blir for mye penger og tid kastet bort på en for kort tur. Dessuten er det kaldt der! Så jeg får ha det til gode og stikke dit en sommer.

I kveld skal jeg sitte og regne økonomi etter jobb. Prøve å finne et max budsjett. Det er mye som skal være med, og mye penger som forsvinner. Men det er lenge siden jeg lærte at penger er ingenting i forhold til opplevesene man kan kjøpe!

- Kaja

torsdag 21. oktober 2010

Tilbakemeldinger!

Hun/han er ennå ikke døpt, men det kommer!
   


"Jeg syntes du skal ha en mini PC med deg på tur, om det resulterer i flere tilbakemeldinger!"

Det mente altså min mor, og jeg skal ikke klage! Jeg har lenge sett på PC og lurt på om jeg skal ta med meg en. Så nå har jeg da altså en liten PC som skal være med på tur. En liten Samsung, lett og hendig, 8 timer batteri, og til det enklsete bruk, som internett og skype. Her skal jeg også kunne lagre de ikke så få bildene jeg tar på turen, veldig greit! Og selvfølgelig, jeg skal blogge! Sørge for "flere tilbakemeldinger".

Det er mange som lurer på hvordan jeg skal ha penger til denne turen min. Som dere sikkert skjønte fra over, så er dette en gave fra mamma og pappa. Vel, kanskje jeg er litt pappajente, men det skal sies, dette er det eneste pappa har betalt på hele turen min! Hele mitt busjett har jeg spart og jobbet for selv, og jeg har tjent nesten dobbelt av hva jeg kommer til å bruke. Jeg har alltid vist at tiden etter videregående kom det til å gå mye penger, så jeg har lenge hatt en sparekonto hvor jeg har satt inn litt nå og da. De siste 6 månedene har jeg satt inn så og si alt utenom bensinpenger. Så med tanke på hvor mye jeg har jobba for denne turen, så har jeg ikke noe dårlig samvittighet for å ta imot denne fra mamma og pappa. Tusen takk skal dere ha!

Så nå blir det oppdateringer så ofte jeg har internett tenker jeg, bare følg med!

- Kaja

mandag 18. oktober 2010

Did you know?

Jeg skreiv at jeg skulle sette meg litt inn i de landene jeg skulle til, tenke det var litt enkel lesing som skulle forbede meg. Men det var ikke like lett. Jeg vet ikke om du har lagt merke til det, men du finner ganske mye informasjon på nettet... Er nesten som om det aldri stopper!

For det første kom jeg innpå er noe jeg burde ha tenkt på selv; visum. Jeg har jo ikke tenkt på det, jeg skal jo bare på ferie, ikke noe jobb eller noe. Men selvfølgelig, det er jo land som krever at man har visum bare for å besøke landet. Kina, India og Australia er strenge. I Australia f.eks. må du søke om visum, som varer i 12 måneder. Men man kan ikke være der mer enn 3 måneder i strekk, og når man har dratt ut av landet, så må man vente 8 uker for å komme inn igjen. Mens i andre land, som Japan, får man 90 dager ved ankomst. Så jeg sitter nå til halsen i forskjellige hjemmesider og regler om innreise og utreise. Godt jeg fant ut dette nå da, ikke på flyplassen!

Sammen med visum er det også noen land som krever at jeg har flybillett ut av landet, når jeg ankommer. Det dreper jo litt av planene mine om å ta det som det kommer. Så jeg har brukt helgen på å prøve å legge en grov slagplan om rundreisen min. Men igjen møter jeg problemer, eller kanskje mer fristelser. Det er så mye man kan gjøre! Tigersafari på elefantryggen, dykke i krystallklart vann, hoppe i fallskjerm, møte de innfødte i alle verdens land, 2-6 ukers program med eksotiske dyr, kulturer, jul og nyttår, kinesisk nyttår... Det stopper virkelig ikke. Samtidig prøver jeg å ta hensynt til når klimaet er best i de forskjellige landene, men det kolliderer med når det er lurt å dra i forhold til vaksiner. Og på toppen av det hele skal jeg møte folk rundt om kring! Jeg viste jo det var mye å finne på, men for første gang føler jeg at jeg har for liten tid.

Uansett, det er mye å ta inn, på bare 5 korte uker! Men jeg skal få litt hjelp med visuma, og noen brosjyrer om Asia og de forskjellige landene. Det er noe av dette som jeg bare har hørt fra andre, så om du leser noe over som ikke stemmer, be my guest og fortell!
Og som min kloke, kloke pappa sier; det viktigste er at du har det gøy, ikke å se flest mulig steder. Og han har så rett, så rett!

- Kaja

lørdag 16. oktober 2010

Den etiske turist

Jeg har nettopp fylt år, og fikk da en liten bok med tips som en del av gaven fra min kjære Ida. Hun går for øyeblikket på folkehøyskole i Ålesund, og skal med denne skolen dra til Australia i vinter, hvor jeg håper å få møte henne. Jeg vet ikke om dette er noe hun har funnet på eller lært der, men uansett, jeg ble veldig glad i boken, og har allerede begynt å fylle noen av mine egne notater inn; den blir med på tur!

Tips for den etiske turist!
Som backpacker har du et ansvar overfor de stedene du besøker og de menneskene du treffer underveis på reisen, Derfor er det lurt å tenke over noen ting mens du er på tur. Her er noen tips:

- Vær oppmerksom på hvem pengene dine går til.
- Lær og respekter tradisjoner og tabuer i landet du besøker.
- Lær deg både å lytte og snakke.
- Lær deg grunnlige høflighetsfraser på det lokale språket, som "takk" og "hei".
- La ditt eget sinne visne - og gi humoren lov til å gro.

Utdraget dere ser over er en liten del som jeg likte veldig godt, og syntes er veldig viktig og huske på når man er ute å reiser. Når man kommer inn i andre menneskers land skal man respektere religioner, synspunkt og tradisjoner. Man må huske at det er du som er gjesten, du som kommer inn i et fremmed samfunn, og det er da du som må tilpasse deg. Jeg mener ikke at du skal bli buddhist om du drar til Thailand, men man skal respektere de som er det. For meg er i alle fall dette normal høflighet, og jeg vil jo se alt dette. Jeg drar ut for å oppleve noe annet en den vestlige kulturen.

Med disse tankene i hode har jeg da begynt å lese litt om de forskjellige landene jeg skal til. Jeg prøver å finne ut hva jeg kan forvente av de lokale, hva slags tradisjoner som er der, spesielt forholdet deres til turister og kleskoder. Kleskoder kan være en av de første tingene man reagerer på, men det er veldig viktig. Klærne du bruker er det første inntrykket et annet menneske får fra deg, hvordan vi kler oss forteller oss mye om oss. Du kunne satt en nonne ved siden av Paris Hilton, og skjønt at her var det en stor forskjell uten å se på mye annet enn klærne. Kleskoder er i alle fall en ting jeg respekterer når jeg er gjest i et land, om det er forventet av meg, f.eks. i et tempel.

Jeg er en person med retningssans. Jeg liker å ha kontroll, jeg følger med. Derfor begynner jeg allerede nå å kartlegge meg litt hvor jeg skal, som i Bangkok. Jeg vet hvor hostellet mitt ligger, og hvor det ligger i forhold til ting jeg har lyst til å se og gjøre. Så jeg begynner allerede nå å skape meg et bilde om hvordan det ser ut der, selv om jeg selvfølgelig ikke har peil!

Fremover blir det en del lesing for meg, sette meg inn i generelle kulturer. Jeg gleder meg, jeg syntes det er interessant å se hvordan andre mennesker gjør det. Jeg gleder meg til å lære av dem når jeg er på tur, og jeg tror jeg kommer til å få et nytt syn på en del ting underveis.

- Kaja

onsdag 13. oktober 2010

Takk for den!

Se for deg meg. Midt på Hardangervidda. Med luesveis og morratryne. Jeg vet, ikke et pent syn.
Det er påskeferie, vi er på tur hele familien. Det er dusj her, men lua er ikke så veldig snill mot håret. De fleste unngår speil her oppe. Eller det ser i alle fall sånn ut.
"Jaja," sier jeg til mamma. Jeg prøver å sette håret i en litt mer kledlig hestehale, men misslykkes totalt.  "Det er sånn her jeg kommer til å se ut i et halvt år da."
"Ja, da er det i alle fall ikke noe farlig å sende deg av gårde!" kommer det så kjekt fra min kjære mor. Takk for den!

Min mamma, som omtrent råder meg til ikke å snakke med fremmede på turen, mener at det ikke er noe farlig å sende meg av gårde om det er sånn jeg skal se ut. Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg der og da bestemte meg; litt forgjenglighet skal jeg kunne unne meg!

Etter denne fantastiske hendelsen har jeg skaffet meg reisehårføner og minislettetang. Jeg har også fått mye nyttig i bursdagsgaver, små såper og mini-førstehjelpsskrin. Alt i miniatyr, så jeg føler meg som en liten kjempe her jeg sitter. Begynner og små-pakke litt i hodet nå. En ting er i alle fall klar; hårføner'n skal med!

- Kaja

PS: Under 6 uker til takeoff! Tiden flyr..

søndag 3. oktober 2010

O, jul med din glede...

Det lukter veldig pinnekjøtt... Vi skal ha julemiddag her hjemme i dag, for min skyld. Er jeg ikke heldig? Ribbe er jo virkelig julemiddag da, men det får bli en annen gang.

Jeg lurer på hvor jeg skal være på julaften jeg... Det er mange tanker som surrer rundt, og en som har festa seg litt ekstra, er tanken på en sjømannskirke. Hadde vært fint å funnet et sted med "kjente". Jeg har egentlig ingen erfaring med noen sjømannskirke jeg, så om du som leser dette, så har jeg veldig lyst til å høre hvordan det er! Har lyst til å finne en stor by med en sjømannskirke, så kan jeg bli der til over nyttår. Har tenkt litt på Singapore, noen som har noen andre forslag?

Reiseruta vet jeg hvordan blir en gang i mai, når jeg er hjemme igjen. Sitter her og prøver å finne ut hvor jeg skal dra videre, men det er så mye som spiller inn. En ting er været og klimaet. Jeg er jo tross alt norsk, så jeg må være besatt av været! Nei, men jeg prøver å unngå de største regntidene og heller havne på de varmeste sommerdagene. Og da har jeg oppdaget at jeg har planlagt heeelt feil. Når jeg har tenkt å være i Kina, er det vinter, og høst når jeg planlegger Australia. Altså, ikke -20 som her hjemme, men kaldere enn ellers da... Jeg får se, kanskje det går et lys opp for meg en dag.

Men det mest pressende spørsmålet er jula... Er jo gøy å kunne leke med hva jeg skal gjøre også, for en gang skyld. Er spent på hvor det blir. Enn så lenge får jeg nyte en fin julekveld med familie tidlig i oktober!

- Kaja